Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi
Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

زمان کاشت گوجه فرنگی

دستورالعمل کشت گوجه فرنگی در گلخانه

گوجه از خانواده Solana cease و با نام علمی Lycopersi com

–   تراکم بوته در واحد سطح بسته به فصل کشت : کشت پائیزه و زمستانه : ۵/۱ بوته در متر مربع و در کشت بهار ، تابستانه ۲ تا ۳/۲ بوته در متر مربع

–   متوسط زمان جوانه زنی در درجه حرارت مناسب معادل ۶ روز است .

–   زمان لازم کاشت بذر در خاک تا مرحله برداشت معادل ۹۰ روز تا ۱۱۰ روز است.

–  میزان بازدهی در متر مربع بین ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم در شرایط مطلوب و استاندارد

–  مدت زمان شروع گلدهی بین ۲۵ تا ۳۵ ریز بعد از کاشت در خاک است .

– درجه حرارت مناسب برای رشد و تلقیح بین ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتی گراد و حداقل دمایی تلقیح ۱۳ درجه سانتی گراد می باشد و کمتر از این درجه حرارت تلقیح صورت نمی پذیرد و درجه حرارت بالای ۳۵ درجه نیز عمل تلقیح و رنگ پذیری را مشکل    می نماید .

–  رطوبت ابتیمم : بین (۷۵-۶۵)% و حداکثر (۸۵-۸۰)% و حداقل (۴۵-۴۰)% می باشد.

–  نور : متوسط شدت نور لازم برای گوجه فرنگی ۰۰۰/۲۰ لوکس و یا ۲۰۰۰ -۲۵۰۰  ژول می باشد .

کیفیت آب :

الف : آب آبیاری :

گوجه­فرنگی برای رشد و نمو سریع خود و نیز برای تولید زیاد نیاز فراوانی به آب دارد . کنترل دقیق مقدار و زمان آبیاری در برقراری تعادل بین رشد رویشی و زایشی گیاه و در نتیجه میزان باروری و کیفیت محصول گوجه­فرنگی مؤثر خواهد بود . کم و زیاد شدن دفعات آبیاری ونامرتب بودن آن مخصوصاً در اواخر دوره رشد گیاه و موقع رسیدن میوه دچار پاره­ای از بیماریهای فیزیولوژی می­شود . در روزهای گرم آفتابی اگر آب کافی در اختیار گوجه­فرنگی قرار بگیرد پژمرده شده و اغلب برگهای فوقانی آنها لکه هایی ظاهر می­شود و بعلاوه ریزش گل پیدا می­شود و ادامه این وضعیت پوسیدگی ریشه را بدنبال خواهد داشت . آبیاری باید صورت مرتب باشد تا خاک مرطوب بماند ، در صورتیکه خاک خشک شده و آبیاری شود باعث ترک­خوردگی پوست میوه می­گردد .میزان آب در گوجه­فرنگی به مقدار زیاد بستگی به وضعیت آب و هوای خارج از گلخانه دارد . روزهای گرم و آفتابی ، گیاه نیاز به آب بیشتری در مقایسه با روزهای ابری دارد . مطابق برخی آزمایشات ، هر بوته گوجه­فرنگی در گلخانه در طول دوره رشد ۵/۶ لیتر آب مصرف می­کند . بنابراین هر متر مربع سطح زیر کشت حدود ۳۴۰-۳۰۰ لیتر آب لازم دارد و با فرض اینکه خاک گلخانه به رطوبت نسبی در حد اپتیمم باشد ، پس از به گل رفتن تا آخر دوره مطابق جدول زیر است:

مقدار آب لازم برای هر بوته در شبانه روز شرایط آب و هوایی
Cc 250 تا  Cc 500 روزهـــــــای ابـــــــــری
Cc 700   تا  Cc 1000 روزهای آفتابی متناوب(آفتاب و سایه)
Cc 1200 تا  Cc 1500 روزهــــــــای آفتابی با ابر پراکنده
Cc2000  تا  Cc 2500 روزهـــــــــای گرم و آسمان صاف
توجه داشته باشید که آبیاری زیاد برای نشاء ها ونباتات جوان موجب کوتاه ماندن آنها خواهد شد ضمناً آبیاری باید در طول روز انجام گیرد ، زیرا آبیاری در اواخر روز موجب  افزایش رطوبت و بروز قطرات آب در شب ، روی برگ ها و میوه خواهد شد .

کیفیت آب :

باید به سه عامل Ec و SAR و میزان بر توجه نمود .کیفیت آب باید شیرین باشد و (۵/۱-۱) Ec میلی موس بر سانتیمتر مناسب است ولی در Ec بالاتر تا ۵/۲ میلی موس بر سانتیمتر هم فعالیت دارد ولی Ec از ۵/۲ میلی­موس بر سانتیمتر برای گوجه فرنگی مناسب نیست و از میزان محصول می­کاهد . گوجه فرنگی از گیاهان نیمه حساس به بر می­­باشد ، در آب آبیاری گلخانه ای ۳۳/۱ – ۶۷% الی ۲ ppm تجاوز نکند .میزان SAR حداکثر از ۱۸ ppm تجاوز نکند .

محیط کشت ( خاک ):

یکی دیگر از عوامل مهم در پرورش گوجه­­فرنگی گلخانه­ای محیط کشت می­باشد .محیط کشتی که برای این منظور تهیه می­شود علاوه بر نگهداری گیاه باید دارای خصوصیات زیر باشد .

–  آب و مواد غذایی کافی در خود ذخیره نماید

عاری از آلودگی ها بوده و بتوان بدون اثر سوئی روی محیط کشت آنرا، ضد عفونی نمود .

–  PH خاک برای گوجه­فرنگی گلخانه ۷-۵/۶ باشد .

–  مقدار Ec خاک نیز از ۳ میلی موس بر سانتیمتر تجاوزنکند ، بدیهی است افزایش Ec از حد معین باعث کاهش درصد محصول خواهد شد .

مقدار افزایش Ec 4 6 8
درصد کاهش ۱۰% ۲۵% ۵۰%

-چنانچه گوجه­فرنگی در خاک گلخانه کشت شود ، خاکی که برای این منظور استفاده می­شود باید پوک ، قوی و بافت آن شنی و یا شنی لومی و زهکشی در آن بخوبی انجام گیرد . بطوریکه عمق ریشه در خاک نفوذپذیر می­تواند تا ۸۰ سانتیمتر گسترش یابد ، بنابراین خاکهای رسی ، وجود لایه­های غیرقابل نفوذ Hard pan  و فشردگی خاک را نمی­پسندد و در صورت امکان رشد ریشه به اعماق بیشتر ، گیاه را در مقابل   استرس­ها مقاوم خواهد ساخت .

در شکل زیر در سمت چپ یک نهال گوجه­فرنگی را که در شرایط زمانی که دارای یک ریشه اصلی قوی و مقداری ریشه ها فرعی می­­باشند و این در شرایطی است که رطوبت خاک جهت تهیه اکسیژن لازم از خاک بـرای رشـد و نمو خود می­باشد ( در سمت راست در جایی که آبیاری اولیه ضعیف و طبقات خاک فشرده بــوده­اند و مــقدار اکسیژن نیز برای رشــد و نمو کم است ) برخورد کند . گـیاه معمولاً ریشه های موئی و افشان در سطح زمین پیدا می­کند . این ریشه های کم عمق در طول سال باقی مانده و گیاه را در مقابل فشار آب و سایر عوامل آسیب­پذیر می­کند . بنابراین در خاکهای سنگین قبل از ساخت اسکلت گلخانه مصرف کودهای سبز و یا حیوانی که با شن نخودی مخلوط شده باشند ، توصیه می­شود .

●   آماده سازی خاک :

  کود حیوانی پوسیده و کود شیمیایی را مناسب با نتایج آزمون خاک و مقادیر عناصر غذایی موجود با انجام عملیات شخم عمیق زیر خاک شود و پس از انجام عمل ضد عفونی کودهای کوکوپیت ، کمپوست و یا پیت ماس در چال گشت ریخته شود.

●    برنامه کوددهی :

بطورکلی  نسبت به N.P.K در دوره های رشد گوجه فرنگی به صورت ذیل است .

N.P.K در اوایل دوره رشد ۱-۲-۱

N.P.K در اواسط دوره ۳-۱-۳

N.P.K از شروع باردهی تا اواخر دوره ۶-۱-۳

و برای بدست آوردن نتیجه نسبتاً مطلوب از یک گلخانه گوجه­­فرنگی به مساحت ۱۰۰۰ مترمربع در یک دوره کشت هشت  تا یازده ماهه با عملکرد ۳۰۰-۴۵۰ تن مقدار عناصر غذایی به صورت خالص باید در دسترس قرار گیرد .

عناصر مغذی   عناصر زیر مغذی
ردیف عناصر غذایی مقدار برحسب kg   ردیف عناصرغذایی مقدار برحسب kg
۱ ازت Kg12   ۷ آهن Kg3/1
۲ فسفر Kg10   ۸ روی Kg16/0
۳ پتاس Kg16   ۹ مس Kg07/0
۴ کلسیم Kg7/0   ۱۰ منگنز Kg11/0
۵ منیزیم Kg3/1   ۱۱ بر Kg12/0
۶ گوگرد Kg4/8   ۱۲ مولیبدن Kg08/0

زمان کاشت
برای کاشت بذر گوجه فرنگی می­توان از برنامه زیر استفاده نمود :
۱- چنانچه بذرکاری فقط یکبار انجام گرفته و گیاه در طول سال گلخانه را اشغال نماید ، بذر را در اواسط تیرماه تا اواسط مردادماه کشت نموده ونشاء را بعد از ۱۰ الی ۳۰روز ( بسته به شرایط گرمائی محیط کشت ) به گلخانه منتقل نمود .در این صورت ۸۵ تا ۱۰۰ روز بعد ، برداشت محصول شروع می­شود و تا اوایل تیر سال دیگر ادامه پیدا می­کند.

۲- در صورتیکه در سال دوبار بذر کاری شود برنامه کشت و برداشت گوجه فرنگی به ترتیب زیر می­باشد.

–  کـشت بـذر در اواسط تیرماه انجام گرفته و بعد از یکماه نشاء گلخانه منتقل می­شود که در طول پاییز مـی­توان محصول را برداشت نموده و در دی­ماه به تولید آن خاتمه داد.

– کشت بذر آذرماه انجام گرفته و بعد از یکماه نشاءها به گلخانه منتقل می­گردد     ( زمانی که برداشت محصول ، پاییزه خاتمه یافته است وگلخانه آماده پذیرش نشاء می­باشد . که در این صورت برداشت محصول از اول بهار شروع و تا اواخر خرداد ادامه پیدا می­کند )

توصیه های کاشت و داشت
در چال  و یا گلدان کشت از کوکوپیت استفاده نمائید .
بعد از کاشت در زمین اصلی از ماکروتراسورب برای ریشه زائی استفاده نمائید .
در تمام طول داشت از آمینوکلات های ( کلسیم – بر- منگنز-منیزیم-عناصر میکرو – پتاسیم و تراسورب) استفاده نمائید .
برای جلوگیری از سرسوختگی ازامینوکلات کلسیم استفاده نمایید .
برای خوشرنگ شدن و درشت شدن میوه هر هفته تا ده روز از آمینوکلات پتاسیم استفاده نمائید.
برای جلوگیری از استرس و نیز زمان سم پاشی از آمینوکلات  تراسورب برگی استفاده نمایید .
از آهن فروسترین در سیستم آبیاری بر حسب نیاز استفاده گردد .
هرس :

در ارتباط با هرس گوجه بصورت اجمالی می توان گفت تا ارتفاع ۳۰ الی ۴۰ سانتی متر حذف کلیه پاجوشها و پس از آن تا ارتفاع نهایی پاجوشها حذف شود بعلاوه اینکه از ارتفاع ۳۰ سانتی متر به بعد حدف برگهای پایین به مرور و متناسب با رشد گیاه و همپنین در صورت رشد زیاده از حد برگها یک هرس سبک برگ در قسمتهای بالایی نیز توصیه می گردد .

باید توجه داشت که در مراحل اولیه رشد بوته ها می توان از پاجوشها برای جایگزینی مناطق تنگ و جاهای که بذرها سبز نگردیده اند و یا نشاها نگرفته اند استفاده نمود .تلقیح در طول دوره کشت حتما با ضربه زدن به سیمها به تلقیح بیشتر گلها کمک نماییم حد فاصل ساعت ۳۰/۱۰ الی ۳۰/۱ و در موقع گرمی هوا با ساعت ۳ بعد از ۴-۳ بار در هفته صورت گیرد دیگر استفاده از هورمون تلقیح کننده درشت زمستانه

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.