Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi
Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

(Pop corn) ذرت پاپ کورن

(Pop corn)  ذرت پاپ کورن

zea mays

منبع اطلاعاتی مربوط به تاریخچه ذرت آجیلی یا پاپ کورن کم است . اما طبق مدارک موجود منشاء و خاستگاه ذرت آجیلی مثل سایر گونه های ذرت ، آمریکای مرکزی و جنوبی است .ویژگی اصلی که ذرت آجیلی را از سایر انواع ذرت دانه ای جدا می کند شکل گیری یک ساختمان حجیم در اثر ترکیدن دانه در اثر واکنش به حرارت است .سینگل کراس معرفی شده و لاین های اینبرد آن حاصل از منابع ذرت آجیلی منطقه میشیگان بود که آن هم توسط محقق ژاپنی بنام هالیز انتخاب شده بود .تلاش وسیع توسط دانشمندان اصلاح نباتات برای تهیه رقمهای پاپ کورن از منابع وسیع ژنتیکی ذرت فرم دانه سخت به عمل آمد تا رقم هایی که به صورت امروزه آجیلی هستنداز منابع ذرت دانه سخت تهیه نمایند .

مشخصات ظاهری ذرت آجیلی

تفاوت  ذرت آجیلی یا پاپ کورن با ذرت دانه سخت :

 اختلاف عمده آنها به دلیل شکل دانه است که معمولا  رقمـهای  آجیلـی ، کشیده و نوک دار می باشنـد .  اندازه دانه پاپ کورن کوچکتــر ، سخت تر و شکننده تر از ذرت سخت می باشد همچنین اندوسپرم دانه ذرت آجیلی سفت تر از ذرت سخت می باشد .

شکل دانه ذرت آجیلی :

شکل دانه ذرت آجیلی دو نوع است : 1- دانه برنجی که دارای تیپ کشیـده نوک دراز است 2- دانه مرواریدی که دارای تیپ گلابی شکل  بوده  و  به  صورت پهن تر و کشیده تر است .

ساختمان ریشه :

گیاه  ذرت  ریشه  افشان  وگسترده دارد . اولین ریشه هایی که توسعه می یابند ریشه های بذری هستند .  تعداد  ریشـه های  جانبی ذرت آجیلی 3 تا 5 عدد است که به ریشه های اولیه معروفند و  تا  عمق 30 تا 40  سانتیمـتری  نفوذ  کرده  و به شعاع 15-9 سانتیـمتر پراکنده می شوند .

ساقه :

ساقـه ذرت آجیلـی  مثل  سایر  غلات  بند بندگره دار و معمولا بدون  انشعاب  است .

ارتفاع :

ارتفـاع  ذرت آجیلــی  هیبریــد امیـد بخش ، بستگی به شرایط محیط بین 1.5 تا 2 متر متغیر است .

پنجه :

رقم های ذرت آجیلی بستگی به میزان تراکم در واحد سطح و حاصلخــیزی خاک  معمــولا بین 5-3 پنجه تولید می نماید .

برگ :

در ذرت آجیلی مثل سایر انواع ذرت معمولا چهار نوع برگ دیده می شود که عبارتند از : برگهای جنینی  ،  برگهای  حقیقی  ، برگهای انتهایی و برگهای غلاف .

گل آذین :

ذرت گیاهی است یک پایه که جام گل های  نر در انتهای ساقه و گل های ماده که تشکیل دهنده  میوه  ذرت  است  از  محل  گره هـای ساقه و در محل اتصال برگ به ساقه به وجود

 می آیند .

 میوه و دانه :

دانه  در  ذرت آجیلی از نوع گندمه و شامل پریکارپ  ،  یک لایه آلورون ، آندوسپرم و جنین است . پریکارپ در انواع مختلف ذرت

 آجیلی به رنگ های زرد  ، نارنجی   و   سفید است سایر رنگ ها  مورد پسند  نمی باشند   . دانه ها به طول 6 تا 8 میلی متر و وزن هزار دانه معمولا بین 150-130 گرم تغییر می کنند .

مواد غذایی مورد نیاز ذرت آجیلی :

ذرت به 13 عنصر مختلف غذایی نیاز دارد که فقط  سه  مورد  آنها  به  مقدار زیاد لازم است (ازت-فسفر -پتاس) اینها عناصری هستند که اغلب در صورت کمبود ، محدود کننده رشد ذرت هستند ولی در برخی موارد  کمبود  ریز مغذی هایی از جمله روی ، گوگرد و منیزیم ممکن است محدودیت هایی ایجاد نمایند .در صورتی که خاک مزرعه فقیر از مواد غذایی معدنی بود و مواد آلی خاک کمتر از 5 درصد باشد ، مصرف 150 کیلو در هکتارازت خالص قابل توصیه است و اگر برای فسفر میزان عنصر  غذایی قابل جذب کمتر از 5باشد   مقدار 200 کیلو گرم در هکتار 205 کافیست و همچنین در صورتی که پتاسیم کمتر از 100 کیلو باشد مقدار 150 کیلو در هکتار کود پتاس توصیه می شود .

توصیه میزان مصرف بذر  :

برای میزان مصرف بذر با توجه به این که رقمهای ذرت آجیلــی  از  نظر  رسیدن زراعی جزء گروه  متوسط  رس  دسته بندی  می شوند . نکات  مهم  دیگری  وجود  دارد  که لازم است مد نظر قرار گیرد . مثل درجه خلوص بذر  ،  قوه نامیـه  ،  زمان کاشـت  ،  منطقـه کاشت   ،  روش  کاشت  ،  وزن  هزار دانه  ، عمق  کاشت  ،  حاصلخیزی خاک ، تهیه بستر  بذر  و  غیر ه  موارد  مهمی هستند که مقدار  بذر  لازم  در  واحد  سطح   را تعیین می نمایند  .

 به طور  کلــی  در  شرایط  مطلوب   برای  نکات   ذکر  شده،مقدار بذر  برای  سـه هیبریـد  امید  بخــش 13 کیلوگرم  در هکتار توصیه می شود  . باید  توجـه  داشت   میزان   بذر  در ذرت دانه ای و ذرت آجیلی در  شرایط  یکسان  برا بر  نیسـت  و    میزان مصرف   بذر   با  توجه  به  ریز بودن دانه در   ذرت آجیلی  حدود  10-7  کیلو  کمتر از ذرت دانه ای است .

شرایط مناسب مصرف دانه ذرت به صورت آجیلی  :

مناســب  ترین   میزان  رطوبت  دانه  برای ترکیدن 14-12 درصد می باشد و ترکیدن دانه  هم  با  میزان  نشاسته سخت که توسط پوسته  نازک  شفاف  شیشه ای احاطه شده است  ارتباط  نزدیک  دارد . مطلوب ترین شرایط  ترکیدن  دانه  به  این  ترتیب است :

1-رطوبت مناسب  (14-12)    2-حرارت ملایم  3- درجه حرارت مناسب 4-تناسب بین   مقدار  بذر  و  ظرف  مورد  نظر  برای حجم  ترکیدن    5- روغن به   مقداری که سطح  دانه ها  را   چرب  نموده  به   طوری که دانه های داخل ظرف آسانتر پف کنند .

منابع مورد استفاده :

1- نجفی -1 : 1377 ، بررسی  و استخراج لاین های ذرت آجیلی .   گزارش نهایی ، شورای  انتشارات  موسسه  اصلاح و  تهیه نهال و بذر کرج

2- نجفی - 1 :1377 ،  بررسی  و  مقایسه عملکرد  کمی و کیفی ارقام هیبرید ذرت

آجیلی . گزارش نهایی ، شورای انتشارات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

 

برگرفته  از  نشریه  ترویجی  موسسه تحقیقات اصلاح و  تهیه  نهال  و بذر  وزارت  جهاد و کشـــاورزی

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.