ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
با توجه به کم آبیهای شدید و شرایط بحرانی که در اکثر مناطق ایران، بهخصوص نواحی کم آب بهوجود آمده، اهمیت استفاده بهینه از آب بخصوص برای مصارف کشاورزی دو چندان شده است. همچنین در آبیاریهای سنتی که اغلب به روش غرقابی انجام میشود، علاوه بر اینکه خاک، بذر و مواد غذایی در معرض شستشو قرار گرفته، هدررفت منابع آبی را نیز به دنبال دارد.
روش هیدروپونیک که اخیرا در کشت تجاری و صنعتی مورد استقبال قرار گرفته، به معنای کشت در محیط بدون خاک یا کشت در محیط دارای محلولهای شیمیایی میباشد. اساس این نوع کشت، آب است. شاید اولین کشت هیدروپونیک به کشت سبزههای هفت سین عید نوروز در حدود 2500 سال پیش برگردد که در ظرفهای حاوی مقداری آب تهیه میشد. در ایران اولین گلخانه بدون خاک در ایلام برای کشت گیاهان دارویی مورد استفاده قرار گرفت.
مزایای کشت هیدروپونیک:
- کاهش هدر رفت آب و خاک: همانطور که در بالا هم اشاره شد از مزایای اصلی این نوع کشت استفاده بهینه از آب و خاک میباشد.
- عدم وجود بیماریها و آفتها و علفهای هرز بدلیل حذف خاک در آن
- نیاز به نیروی انسانی و ادوات کشاورزی کم و ناچیز. در کشت هیدروپونیک کارهایی سنگین، وقتگیر و پرهزینه مثل شخم زمین، ضدعفونی کردن بذر، آبیاری، وجین، آیش و سایر کارهای معمول انجام نمیگیرد.
- کنترل آسان نور, دما، رطوبت و مواد شیمیایی محلول یا غیرمحلول موجود در محیط رشد گیاه، زیرا تمامی شرایط گیاه زمانبندی شده و درصورتی که مدیر گلخانه برای مدتی نتواند به محل مراجعه کند گیاهی تلف نخواهد شد. مدیریت سریع و آسان از ویژگی های بارز این کشت است.
- امکان استفاده از این سیستم در تمام نقاط؛ این سیستم برای مکانهایی که شرایط خاک برای کشت مناسب نیست یا خاک آلوده شده و به خصوص در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند بسیار کارا و مناسب میباشد.
- بالا بودن راندمان تولید محصول در واحد سطح؛ در این نوع کشت تراکم محصول در واح سطح بالاست. چون میتوان گیاهان زیادی را در کمترین سطح و کمترین زمان پرورش داد. همچنین امکان کشت در جعبههایی که به صورت چند طبقه در روی هم قرار گرفتهاند وجود دارد.
- امکان کنترل محلول شیمیایی منطقه رشد گیاه؛ با توجه به اینکه محلولهای غذایی مورد نیاز گیاه به راحتی توسط یک تکنسین تعیین و به محیط گیاه اضافه میشود لذا امکان مسمومیتهای گیاهی ناشی از نمکهای معدنی کاهش مییابد.
معایب کشت هیدروپونیک:
1- بالا بودن هزینههای سرمایهگذاری اولیه به دلیل احداث کانالها، حوضچهها و پمپ که ممکن است برای کشت هر نوع محصولی با صرفه نباشد.
2- بالا بودن هزینههای برقی برای به کار انداختن تاسیسات
3- مشکل تهویه: در این سیستم تهویه از طریق تعویض محلولهای غذایی یا تهویههای مصنوعی انجام میگیرد.
4- عدم وجود خاصیت تامپونی (بافری): در خاک خاصیت بافری برای عناصر غذایی وجود دارد ولی در محلول غذایی این خاصیت وجود ندارد.
5- نیاز به حضور تکنیسنهایی برای تهیه محلول غذایی، تجزیه، ترکیب و بازسازی آن
لزوم ترویج بحث هیدروپونیک در جوامع کشاورزی
حسین شریعتمداری، رئیس انجمن کشت بدون خاک، در حاشیه دومین کنگره ملی هیدروپونیک در شهرستان محلات، برگزاری چنین همایشهایی را به منظور ارتقاء سطح علمی افراد، ترویج بحث هیدروپونیک با کمک محققین شرکت کننده و ارائه راهکارهایی به منظور اجرای بهتر این نوع کشت تاثیرگذار دانست و افزود: در کشت هیدروپونیک متخصص خود اجزا محیط را میسازد. به همین دلیل راحتتر میتواند آنرا اداره کند. وی تاکید کرد به دلیل کمبود آب در کشور و هدررفت آب در محیطهای خاکی.
عألی بود مهندس حسین طهمأسبی