Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi
Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

قارچها و کنترل بیولوژیک پاتوژنهای گیاهی

قارچها و کنترل بیولوژیک پاتوژنهای گیاهی
استفاده از قارچ ها در کنترل عوامل بیمارگر گیاهی خصوصا قارچها و نماتد ها در جهان رو به افزایش است. قارچ های بسیار با اهمیتی مانند Phytophthora و Fusarium و  Pythium که بیماری های عمده ای در گیاهان مهم زراعی و باغی ایجاد می نمایند اخیرا در معرفی کنترل با سایر قارچ ها قرار گرفتند. با توجه به خسارت عمده ای که قارچهای خاکزی فوق الذکر به گیاهان وارد می کنند در سراسر دنیا سموم زیادی برای کنترل آنها معرف می شود. احتمال جایگزینی استفاده از قارچها بجای مصرف سموم شیمیایی برای کنترل آنها با استقبال زیادی روبرو خواهد شد.
در اینجا بعضی از بیماری های گیاهی و کنترل بیولوژیک آنها را تشریح می کنیم.
کنترل سفیدک سطحی Powdery Mildew: برای کنترل بیولوژیکی قارچهای عامل بیماری سفیدک سطحی در گیاهان جالیزی، توت فرنگی، کدوئیان، گوجه فرنگی، گیاهان زینتی، مو و همچنین درختان سیب از قارچ عامل کنترل بیولوژیک Amplomyces quisqualis استفاده می شود. این قارچ به صورت تجاری با نام قارچ کش بیولوژیک Aq10 به فروش می رسد و به صورت پودر قابل تعلیق در آب مصرف می گردد. قارچ کش بیولوژیک مذکور علیه عامل سفیدک پودری چنار Sphaerotheca fuliginea عامل سفیدک پودری مو Uncinula necatorT عامل سفیدک سطحی سیب Podosphaera leucotricha بکار می رود.
کنترل قارچ گونه های Penicillium spp  و Botrytis spp: برای کنترل گونه های مختلفی از قارچ های Penicillium و  Botrytis که پوسیدگی نرم و پوسیدگی قهوه ای در مرکبات ایجاد می کنند از قارچ Candida Olephila به عنوان عامل کنترل بیولوژیک استفاده می گردد.
این قارچ با نام تجاری Aspire در آمریکا و کشورهای اروپایی به صورت پودر قابل تعلیق در آب موجود است. معمولا از این فرمولاسیون به صورت اسپری بعد از برداشت بر روی مرکبات استفاده می گردد تا بیماری های پوسیدگی ناشی از پنیسیلیوم و بوتری تیس کنترل شوند. طبیعتا توسعه استفاده از قارچهای کنترل بیولوژیک برای کنترل قارچهای فوق الذکر که بسیار گشترده بوده و خسارت عمده ای به خصوص به محصولات وارد می کنند بسیار ارزنده و مفید خواهد بود.
کنترل زنگ گندم Puccinia graminis: قارچ Aphanocladium album بر روی تاول های یوردیال بر روی گندم که توسط Puccinia graminis f.sp tritici بوجود می آید، کنترل می شود.
قارچ Sphaerellopsis filum به عنوان بیمارگر قارچ (مایکوپارازیت) روی قارچهای عامل زنگ مخصوصا قارچهای Puccinia spp, uromyces spp از جمله زنگ برگ گندم P.recondita فعالیت می کند.
بیماری پاخوره گندم Take-all Disease: این بیماری گسترش جهانی دارد و در اغلب مناطق در مورد کشت گندم در دنیا یافت می شود و خسارت عمده ای به گیاه گندم وارد می نماید.
پاخوره گندم یک بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه گیاه گندم و سایر خانواده  غلات می باشد و توسط قارچی به نام Gaeumannomyces graminis که متعلق به رده آسکومایستها است، ایجاد می شود این بیماری به خصوص در کشتهای هر ساله و مداوم یک محصول شیوع بیشتری داشته و خسارت زیادی را در مزارع ایجاد می کند. در اثر این بیماری بوته آلوده می میرد(Take-all) و گیاه نابود می شود و محصول تولید نخواهد شد. در مراتع و چمن زارها نیز آلودگی به صورت منطقه ای یا کچلی (Patch) مشاهده می شود. این قارچ با افزایش قارچ Phialophora graminicola که یک بیمارگر ضعیف در خانواده غلات است تا حدودی کنترل می شود. در حقیقت افزایش قارچ Ph. graminicola موجب کاهش جمعیت G.graminis گشته و بیماری پاخوره به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. دلیل این امر یا افزایش مقاومت گیاه میزبان به بیماری پاخوره و یا رقابت Ph. graminicola با قارچ عامل بیماری می باشد که برای استقرار، رشد و گسترش آن ممانعت ایجاد می کند. پارازیت ضعیف دیگری در امر کنترل بیماری پاخوره در چمن زارها G.graminis var.graminis می باشد. استرالیا و سایر کشورها با آب و هوای معتدل دو قارچ و دو آنتی بیوتیک پایرون (Pyrone) به طور موثری پاخوره را کنترل می کنند. این قارچ عامل کنترل بیولژیک با نامهای Contans WG و Intercept WG در کشورهای مختلف خصوصا آلمان به صورت گرانول های قابل تعلیق در آب اسپری می شود.
کنترل بیماری پوسیدگی ریشه گندم: بیماری پوسیدگی ریشه گندم Fusarium culmorum بوسیله قارچهای Cladosporium و Alternaria کنترل می شود.
کنترل ساق سیاه خربزه: عامل بیماری ساق سیاه خربزه Macrophomina Phaseoline توسط گونه های T.harzianum و  T.viride قابل کنترل می باشد. باید توجه نمود که این آنتاگونیست ها، مقاومت بالایی در برابر سم کاربندازیم یعنی موثرترین قارچ کش مورد استفاده در کنترل Macrophomina دارند.
کنترل بیماری پژمردگی (ورتیسلیوز) پنبه: برای کنتل Verticillium dahlia عامل پژمردگی گیاه پنبه نیز از قارچهای مختلفی استفاده شده است. با استفاده از قارچ Trichoderma viride یک پوشش در اطراف بذر ایجاد نمایند که این قارچ عامل کنترلبیولوژیک از آلودگی و رشد قارچ ورتیسیلوم  روی بذر یا نشاء اولیه جلوگیری می کند. البته در خاک هایی که مواد آلی کمی دارد بهتر است بجای قارچ T.vride از قارچ Gliocladium roseum در کنترل عامل بیماری استفاده گردد. در این رابطه مقدار 5 الی 10 کیلوگرم قارچ با تراکم 200 الی 300 میلیون ماده تلقیح در گرم همراه با کوددهی قبل از نشاء استفاده می شود. با این روش توانسته اند مقدار 30 الی 4 درصد بیماری پژمردگی را کاهش داده و میزان 14%-12% تولید محصول را افزایش دهند. بسیاری از جدایه های قارچ G.roseum می توانند میکرواسکلروت های ورتیسلسیوم را در خاک از بین ببرند.
گونه هایی از قارچ های Talaromyces , Chaetomium , Stachybotry , Fimetaria , Podospora , Aspergilus  بعنوان عامل کنترل کننده بیولوژیک برای مبارزه با قارچ Verticillium عامل بیماری پژمردگی، در آزمایشگاه و در گلخانه استفاده شده و موثر بوده اند. اصولا این قارچها برای کنترل قارچهای بیماری زا توانایی خوبی دارند و بعنوان عوامل کنترل بیولوژیک قارچها مورد نظر می باشد.

 

http://www.parsbiology.com/mailing_list/view.asp?tid=5&mid=52

 

 

شناسایی علایم و بیماری‌های گیاهی

 

 

مقدمه :

در این جلسه در مورد شناسایی علایم بیماری­های گیاهی مطالبی را بیان می­کنیم. شناسایی علایم در شناخت عامل بیماری‌زا بسیار مؤثر است ولی یک راه قطعی برای تشخیص بیماری نیست. تشخیص صحیح یک بیماری باید از طریق مِتُدها و روش‌های دقیق آزمایشگاهی صورت گیرد.

 

 

 شناسایی علایم بیماری‌های گیاهی

الف) ایجاد رنگ غیرطبیعی در گیاه؛

- ایتوله شده

- ملانوز

- کلروز

- موزائیک

 

ب) پلاسیدگی؛

ج) لکه‌دار شدن برگ و میوه؛

د) ریزش اندام‌های گیاهی؛

 

 

هـ) تغییر شکل و رشد غیرطبیعی در اندام‌های گیاهی؛

- نانیسم

- روزت

- ژیگانتیسم

- طاولی شدن

- عدم تقارن

- غده یا گال

- جارویی شدن

 

 

ر) تغییر استحکام بافت گیاهی؛

و) نکروژ؛

ز) ترشحات گیاهی.

 

 

ایجاد رنگ غیر طبیعی در گیاه

از علایم مهمی که ممکن است در گیاهان بروز بکند ایجاد رنگ غیرطبیعی در آن‌ها است.

 

- ایتوله شدن

 تغییر رنگ در اندام­های گیاهی را در اثر فقدان نور، ایتوله شدن می­نامند و در این عارضه هرگاه گیاه مجدداً در مقابل نور قرار بگیرد رنگ طبیعی خودش پیدا می­کند؛

 

- کلروز

به تغییر رنگ اندام­های گیاهی در اثر کمبود مواد غذایی و یا حمله پاتوژن­ها با وجود نور کافی گفته می­شود. بنابراین کلرز با برطرف شدن عامل آن محو می­شود و رنگ طبیعی خودش را دوباره به دست می­آورد؛

 

- ملانوز

به قهوه­ای یا سیاه شدن غده و اندام­های گوشتی ملانوز گفته می­شود که در اثر دگرگونی بعضی از مواد متشکله بافت­ها به وجود می­آید. در حالت معمولی تیروزین در غده­ها وجود دارد و بی‌رنگ است ولی اگر تحت آنزیم تیروناژ قرار بگیرد تبدیل به ملانین شده و به رنگ سیاه در می‌آید. ملانین در بیماری قلب سیاه غده­ها و همچنین در اثر کمبود اکسیژن عارض می‌شود.

 

- موزائیک

 یکی از مهم‌ترین علائم بیماری‌های ویروسی بوده که در متن پهنک لکه­های زردی را ایجاد می­کند.

 

 

پلاسیدگی

وقتی که ریشه‌ها و آوندها مورد حمله واقع می­شوند پلاسیدگی غالباً در گیاه رخ می­دهد.

 

 

لکه‌دار شدن برگ و میوه

بسیاری از بیماری‌ها در برگ و میوه لکه تولید می­کنند لذا اندازه، شکل و رنگ لکه­ها می­تواند در تشخیص بیماری مهم باشد.

 

 

ریزش اندام‌های گیاهی

از علائم بعدی که ما را در تشخیص بیماری کمک می­کند، ریزش اندام‌های گیاهی، مثل ریزش برگ، گل، جوانه و میوه است. طبیعی است که ریزش در گیاهان زینتی رخ می­دهد. ولی اگر ریزش بیش از حد و غیر طبیعی باشد از علائم بیماری به شمار می رود.

 

 

تغییر شکل و رشد غیر طبیعی در اندام‌های گیاهی

تغییر شکل و رشد غیر طبیعی در اندام‌ها معمولاً به چندین حالت اتفاق می‌افتد.

- نانیسم یا کوتولگی

 در اثر کاهش تعداد سلول‌های گیاهی یا هیپوپلازی، و یا کوچک شدن اندازه سلول‌های گیاهی هیپوتروفی در اندام‌های گیاهی به وجود می­­آید؛

 

- ژیگانتیسم؛ برعکس نانیسم است و عبارت است از رشد بی ­اندازه اندام­های گیاهی در اثر افزایش تعداد سلول‌ها (هیپرپلازی) و یا رشد بی اندازه سلول‌ها (هیپرتروفی). که در اثر زیادی ازت خاک و عوامل نامساعد محیط پدید می­آید و به دنبال آن بیماری‌های باکتریایی و غیره در گیاهان زینتی بروز می­کند؛

 

 

- عدم تقارن

 از بین رفتن تقارن بین دو قسمت پهنک نسبت به محور اصلی از علائم بیماری­های ویروسی و مایکو پلازمایی است؛

 

- جارویی شدن

در بیماری جارویی شدن، شاخه‌ها از فواصل نزدیک بهم رشد می­کنند و شکل جارو را به خود می­گیرند. این عارضه در بیماری‌های مایکوپلازمایی و ویروسی و حتی قارچی هم دیده می‌شود.

 

- روزت

 در این بیماری فاصله میان‌گره­‌ها کم می‌شود و برگ به صورت انبوه در اطراف
گره­ها می‌روید.

 

- طاول

 در این نوع بیماری بافت بین رگ‌برگ‌ها رشد فوق­العاده­ای پیدا می­کند و در روی پهنک به شکل طاول ظاهر می‌شود.

 

- غده یا گل

 پیدایش غده و گال در اثر تحریک سلول‌ها و عمل هیپرتروفی یا هیپوپلازی ایجاد می‌شود. مثل بیماری سرطان در گیاهان زینتی.

 

تغییر استحکام بافت گیاهی

در اثر بیماری، بافت گیاهی استحکام خودش را از دست می‌دهد و پوسیده می‌گردد. که ممکن است، در اثر ترشحات گیاهی مثل ترشح صمغ و آلوده شده به باکتری‌ها اتفاق می‌افتد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.