Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi
Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

گل شمعدانی – نگهداری تکثیر و قلمه زدن با عکس های زیبا

کاشت پرورش و نگهداری گل شمعدانی آموزش قلمه زدن و تکثیر گل شمعدانی

خاک مناسب گل شمعدانی : اسم علمی این گیاه Pelargonium میباشد.  معمولا چند ساله بوده و ارتفاع آن ها در طبیعت در حدود یک تا ۲ متر هم می رسد شمعدانی برگهای بزرگ، کرکدار و کروی دارد گل ها بزرگ و به رنگ سفید، قرمز و بنفش … و به شکل گل آذین چتر ساده روی ساقه ظاهر می شوند.

مراقبت و نگهداری گل شمعدانی : این گیاه به نور زیاد، گرمای معمولی، آبیاری فراوان، رطوبت کم تا متوسط خاک قلیایی احتیاج دارد.

کود: کود مورد نیاز شمعدانی را باید به میزان ۵ گرم در لیتر، هر هفته یکبار، از اردیبهشت تا شهریور، مصرف کرد.

خاک: مخلوطی از خاک جنگلی ، تورب و ماسه، برای رشد و نمو گیاه شمعدانی مناسب می باشد. این خاک باید بدون ماده آهکی باشد.

ازدیاد ، تکثیر گل شمعدانی : انواع شمعدانی را می توانید به آسانی از اوایل تا اواخر تابستان تکثیر نمائید. قلمه های انتهایی ساقه را با یک چاقوی تیز به طول ۱۰ سانتیمتر جدا کنید و سپس انتهای قلمه را پس از جدا کردن برگهای پایینی در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده (این مورد خیلی مهم نیست ) و در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر و قلمه  و بستر مناسب دیگر قرار دهید. لازم است فقط کمی، مرطوب نگهدارید. ریشه دهی کامل قلمه شمعدانی حدود یک ماه طول خواهد کشید. بهترین  دمای محیط در این مدت روی ۱۸ درجه سانتیگراد است .  زمانی که ریشه ها رشد کردند، گیاه را در گلدانی با قطر دهانه ۱۳سانتیمتر، حاوی کمپوست با پایه پیت، یا خاک مناسب بکارید. به خاطر داشته باشید قبل از هر آبیاری خاک گلدان تقریبا خشک شده باشد.

نحوه ای ساده تر قلمه زدن و تکثیر گل شمعدانی

 روش تکثیر آن‌ها بدین صورت است که قلمه نیمه چوبی را به طول حدود ۱۰ سانتیمتر از پایین محل جوانه قطع می‌کنیم و در یک بستر ماسه‌ای کشت می‌کنیم. تا بهار که احتیاج به ریشه‌زایی گیاه نیست قلمه‌ها را می‌توان در جایی نسبتا گرم نگهداری کرد. بعد از ریشه زایی و انتقال به گلدان، به محلی پر نور و دارای خاک غنی از مواد غذایی و نسبتاً عمیق نیاز دارد. با این حال شما می توانید در اب و هوای بهاری شمعدانی را با گرفتن قلمه ها بین ده تا پانزده سانتی در خاک باغچه نیز تکثیر کنید .

گل شمعدانی

گل شمعدانی

آبیاری : در فاصله بین دو ابیاری باید خاک گلدان خشک شود.

عوارض ، بیماری ها و درمان گل شمعدانی :

بوته میری شمعدانی:در محل هایی که تراکم بوته زیاد است خسارت بیشتری وارد میکند و با ابیاری بیش از حد نیز گسترش می یابد.این بیماری از بخش ریشه و طوقه گیاه شروع شده و باعث سیهی طوقه گیاه میشود.

پوسیدگی ریشه:میتواند در نتیجه بر هم کنش عواملی مانند اب زیاد،اکسیژن کم،آبشویی بیش از حد و تجمع بیش از حد نمک هی محلول در خاک ایجاد شده

زردی برگها شمعدانی:به دلایل مختف مانند ابیاری کم یا بیش از اندازه،مواد غذایی،شرایط نامساعد جوی و خشکی بیش از حد و یا کمی نور ایجاد میشود.

ناهنجاری های فیزیولوژیک: در شمعدانی پیچ،یک ناهنجاری که ورم گفته میشود،مشاهده شده که در ان یاخته های روزنه در سطح زیرین برگ جدا شده و به طور غیر عادی چوب پنبه ای میشوند.این ناهنجاری ناشی از زیادی فشار تورژسانس  در زمان بسته بودن روزنه در شب است که در این موقع تبخیر و تعرق کم است ولی سیستم ریشه ای فعال است و در دسترس بودن اب کافی و دمای بالای خاک،به ادامه انتقال اب به برگها کمک میکند.

گیاه بیحال است : یا از آبیاری کم می باشد یا زیاد و یا هوای سرد عامل ان شده است.شرایط را بازبینی کنید.
پژمردگی گیاه در روزهای گرم و روشن نیز اتفاق می افتد و این در موردی است که گیاه دارای ساقه های بلند و آبکی است و به طور ناگهانی مواجه با گرما می شود و آنقدر که رطوبت از دست می دهد، نمی تواند از ریشه آب جذب کند. در این موارد اغلب برگها و گاهی هم ساقه پژمرده شده و می افتد. در این مورد به گیاه سایه دهید.

تارهایی  روی برگها کشیده شده: اگر تار عنکبوت باشد که مفید میباشد زیرا عنکبوت همیار کشاورز است و در شکار حشرات و انواع آفات کمک میکند ولی اگر در زیر برگها تار باشد علامت کنه است و باید هر چه سریع تر با کونفیدور سمپاشی شود.عامل اصلی کنه هوای خشک است پس غبار پاشی هفته ای ۳ بارو پر کردن زیر گلدانی فراموش نشود!

مگسهایی سیاه به دور گیاه در حال پروازند: با ریختن سنگ ریزه و یا سنگهای زینتی روی خاک گیاه آنها مدفون می شوند یا کنترل با دست و یا عصاره سیر برای مبارزه کافیست.

نوک برگها قهوه ای شده: از خشکی هوا و تشنگی می باشد

گیاه گل نمیدهد : اگر در فصل گلدهی باشد شاید گیاه انرژی به گل رفتن را نداشته باشد مثلا نور برای غذاسازی یا تغذیه کافی در اختیار نداشته باشد.

گلها میریزد : احتمالا از هوای گرم و خشک باشد هوای سرد هم میتواند باعث ریزش گلها شود

سرشاخه ها سیاه می شوند : سیاه شدن سرشاخه ها می تواند از سرمای بیش از حد،یخ زدگی،گرمای زیاد،یا قارچ باشد شرایط را بازبینی کنید.

برگها قرمز رنگ می شوند : از کمبود فسفر می باشد و احتمالا بخاطر هوای سرد باشد که فسفر قابل استفاده ی گیاه در خاک را نامحلول می کند!

هرس و تعویض گلدان گل شمعدانی

تکثیر و قلمه زدن گل شمعدانی

تعویض گلدان شمعدانی

اگر می‌خواهید شمعدانی‌ها را در داخل گلدان بکارید، گلدان‌هایی انتخاب کنید که حداقل دو برابر گلدان اولیه آن باشند. کف گلدان جدید مقداری خاک مناسب بریزید به طوری که با قرار دادن گل در گلدان سطح خاک گلدان زیاد پایین یا بالا نباشد. شمعدانی‌ها را از گلدان اولیه خارج کرده و در گلدان قرار دهید. دور ریشه‌ها خاک مرطوب بریزید و این کار را ادامه دهید تا زمانی که سطح زمین از خاک مرطوب پوشیده شود. اگر شمعدانی به راحتی از گلدان خود خارج نمی‌شود، می‌توانید گلدان را به یک سمت خوابانده و به آن ضربه بزنید تا خاک اطراف ریشه گل کم‌کم جدا شده و گیاه آزاد شود. اگر باز هم موفق به خارج کردن آن از گلدان اولیه نشدید، می‌توانید گلدان پلاستیکی دور آن را ببرید. بهترین زمان برای این کار  اب و هوای بهاری و عصر می باشد . بعد از عوض کردن گلدان به گیاه خود آب دهید .

 چند مورد متداول در مورد گل شمعدانی

یکی از متداولترین عواملی که باعث زردی برگ های شمعدانی میشود، آب دهی بیش از حد است. به طور کلی آبیاری بیش از اندازه گیاهان باعث میشود برگهایی پایینی شروع به زرد شدن کنند. همچنین ممکن است روی برگها لکه های رنگ پریده (لک آب) ظاهر شود. در این صورت باید فورا آب دهی را متوقف کنید و بگذارید خاک خشک شود. به خاطر داشته باشید شمعدانی در مقابل خشکی مقاوم است و نباید زیاد به آن آب بدهید. (در اینجا با روش آبیاری گیاهان گلدانی بیشتر آشنا میشوید. )

در صورتی که دمای هوا یا آب خیلی سرد باشد ممکن است باعث زرد شدن برگهای شمعدانی شود. این گیاه گرما دوست است  افت دمای ناگهانی در بهار یا هوای سرد طولانی مدت به خصوص در صورتی که سرد و مرطوب باشد میتواند باعث ناراحتی گیاه شود.

هنگامی که برگهای شمعدانی بیشتر به رنگ زرد متمایل هستند تا سبز، احتمال کمبود مواد مغذی میتواند عامل آن باشد. شمعدانی را باید با کود محلول در آب کامل (ترجیحا حاوی ریز مغذی ها) حداقل بین هر سه آب دهی و یا یک بار در ماه تغذیه کنید. کود دهی نه تنها از زرد شدن برگهای شمعدانی جلوگیری میکند، بلکه به رشد بهتر و سریعتر گلهای آن نیز کمک میکند.

گهگاهی زردی برگهای شمعدانی به علت نوعی بیماری اتفاق می افتد. مثلا یک بیماری قارچی به نام ورتیسیلیوم (verticillium) باعث توقف رشد، پژمردگی و تغییر رنگ برگها به زرد روشن میشود.

در مواردی که حاشیه برگهای شمعدانی یا نوک برگها زرد شده اند، معمولا کم آبی یا خشکی بیش از حد علت آن است. با این که این گیاه تحمل کم آبی را دارد اما بهرحال به مقداری آب نیاز دارد. برای این که بدانید زمان آبیاری گیاه فرا رسیده است یا خیر، میتوانید به خاک دست بزنید تا ببینید رطوبت خاک چقدر است و در صورت خشکی به آن آب بدهید. هرس برگها و جوانه های زرد نیز میتواند مفید باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.