Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi
Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

مصرف کود های شیمیایی در کلزا

مصرف کود های شیمیایی:

کود شیمیایی مورد نیاز براساس آزمون خاک تعیین میگردد. در صورت فراهم نبودن امکانات آزمایشگاهی در یک توصیه کلی وبرای هر هکتار مقادیر 100-75 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل، 150-100کیلوگرم سولفات پتاسیم وحدود150-200 کیلوگرم اوره، 20-10 تن کود آلی پوسیده و250 گوگرد کشاورزی پیشنهاد می گردد.

 

کود ازته:

کلزا نیاز فراوانی به ازت دارد وغالبا به عنوان گیاهی با نیاز بالای ازت مورد توجه است. کلزا ازت مورد نیاز خود را از سه منبع ازت قابل جذب که در زمان کاشت در خاک وجود دارد،ازت آزادشده از موادآلی خاک در طول دوره رشد وکودهای ازته تامین می نماید. کود مورد نیاز کلزا برای دستیابی به عملکردی مطلوب از50کیلوگرم ازت تا 240 کیلو گرم در هکتار متفاوت است. در کشت های آبی در شرایطی که رشد کلزا مطلوب باشد مصرف بالای ازت لازم واقتصادی است ولی در شرایط خشک که پتانسیل تولید کلزا پایین است مقدار کود کمتری مورد نیاز بوده و واکنش نسبت به مصرف کود ازته کمتر خواهد بود. به طور کلی ازت مورد نیاز کلزا بهتر است در سه نوبت مصرف گردد به طوری که یک سوم قبل از کاشت، یک سوم هنگام روزت و مابقی هنگام غنچه دهی به کار رود.

 

کود فسفاته:

فسفر برای رشد مناسب کلزا مور نیاز است به دلیل عدم گستردگی ریشه مقدار فسفر قابل جذب اولیه خاک وهمچنین مقدار کود فسفاته مصرفی بسیار مهم می باشد بهتر است در صورت امکان فسفر به صورت نواری وبا فاصله زیر بذر مصرف شود. کلزا فسفر را از خاک در مراحل اولیه رشد به سرعت جذب می کند واین جذب تا مدت 8 هفته ادامه دارد. کلزا قادر است فسفر را درمراحل اولیه رشد به مقدار زیادی از کود های فسفاته مصرف شده به روش نواری جذب کند. آزمون خاک بهترین روش برای تشخیص کمبود فسفر است.

 

کود پتاسه:

کلزا برای حداکثر رشد وعملکرد مطلوب نیاز به مقدارکافی پتاسیم دارد. پتاسیم تحمل گیاه رانسبت به امراض سرما وخشکی بیشتر وتولید نشاسته وکربوهیدرات ها را افزایش می دهد پتاسیم استحکام گیاه را افزایش داده وبرای رشد بهینه مقدار مطلوب آن ضروری است.هنگامی که پتاسیم به مقدار کافی در خاک وجود نداشته باشد باید کودهای پتاسیمی را مصرف نمود.بهترین روش برای تعیین مقدارپتاسیم مورد نیاز کلزا آزمون خاک است.در خاک هایی که میزان پتاسیم خاک کم است بدلیل تثبیت شدید ممکن است نسبت به مصرف کود های پتاسیمی واکنشی دیده نشود در چنین خاک هایی بهتر است مصرف کود های پتاسیمی به صورت سرک انجام گیرد. بدلیل تحرک کم پتاسیم در خاک بهتر است مصرف آن به روش نواری ونزدیک بذر انجام گیرد. در صورت مشاهده کمبود عناصر ریزمغذی توسط آزمون خاک بایستی نسبت به مصرف آنها در خاک ویا محلول پاشی اقدام نمود.

کلزا با کیفیت مناسب دارای 44-40 درصد روغن وحاوی 48-43 درصد پروتئین است برای تولید روغن با کیفیت خوب لازم است توجه ویژه ای به عمل جایگزاری وزمان مصرف کود ها انجام شود. مصرف خیلی زیاد ازت باعث ورس شده ویا مقدار روغن را کاهش می دهد و منجر به دانه های سبزی می شود که مقدار کلروفیل را در روغن افزایش میدهند. قراردادن نواری کور5/2 سانتیمتر در کنار وزیر بذر وبرای حصول عملکرد بالا مورد نیاز است. از تماس مستقیم کود های شیمیایی خصوصا ازت، پتاسیم وگوگرد پایدار جلوگیری شودچنانچه از گوگرد عنصری استفاده میشود لازم است قبل از کاشت در خاک پخش وزیر خاک رود تا فرصت کافی برای تبدیل شدن به فرم قابل جذب برای گیاه را داشته باشد. توصیه می شود عناصر غذایی مورد نیاز گیاه را درفرمهایی که به راحتی برای گیاه قابل جذب باشند استفاده نمود

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.