Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi
Agriculture in Iran

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

سرمازدگی در درختان میوه و روشهای جلوگیری از آن

مقدمه
اکثر درختان میوه منطقه معتدله در معرض یخبندان زمستان یا سرما زدگی بهاره قرار می گیرند که این امر موجب خسارتهای شدید اقتصادی می گردد. حتی آن دسته از مناطق تولید میوه که در موقعیتهای جغرافیایی خاص احداث می شوند که خسارت وارده ناشی از سرما در آنها به حداقل کاهش داده شده نیز بعضا با این حوادث مواجه   می گردند. باغداران کاملا از نتایج زیانبار عدم محافظت درختان در برابر سرمای زمستان مطلع هستند. لذا اعتقاد به مقاومت در برابر سرما به عنوان یک پدیده و ابزار کمکی برای جلوگیری از بروز خسارت ناشی از سرما از نظر باغداران از اهمیت اساسی برخوردار است. گیاهان درحال رشد غیر مقاوم بوده و قادر به مقاوم شدن نیستند. لذا رکود در طول ماههای سرد زمستان برای بقائ گیاهان و درختان میوه ضروری می باشد. درختان میوه در زیستگاهای طبیعی خود به ندرت توسط سرما صدمه می بینند زیرا در آنها مکانیسم سازگاری در آنها توسعه یافته است که به آنها اجازه می دهد در طول شرایط آب و هوایی شدید زمستان به حالت رکود بروند.
یخ زدگی  زمستانه
عامل پراکندگی گونه های مختلف درختان میوه در روی کره زمین مقاومت یا حساسیت درختان به سرمای زمستانه می¬باشد. در مناطق سرد از ارقام مقاوم به سرما و از پایه های مقاوم به سرما استفاده می شود. در اثر سرمای بیش از حد  زمستان، گونه های پوست نازک شکاف خورده و در اثر یخبندان شاخه ها سیاه می شوند. در گیاهان چوبی مقاوم، در اثر یک سری تغییراتی که حاصل می شود در اواخر تابستان و پاییز موجب مقاوم شدن آنها در برابر سرما می گردد. در طی مقاوم شدن درختان تغیرات زیادی در درختان صورت می پذیرد. اولین مرحله مقاوم شدن توسط روزهای کوتاه شروع می شود که منجر به توقف رشد می شود. دومین مرحله مقاوم شدن مستلزم دمای پایین        می باشد که مواد محرک مقاومت ساخته می شود. تدابیر زراعی در مقاومت کونه های درختان میوه تاثیر بسزایی دارد. ازجمله تجمع کربوهیدراتها کافی در درختان میوه و اندامهای آن موجب افزایش مقاومت در برابر سرما              می گردد. آبیاری بی رویه، دادن کود ازته بیش از حد، محصول زیاد ، ریزش زود هنگام برگها، تولید محصول بیشتر، هرس زود هنگام موجب کاهش مقاومت درختان میوه می شود. پایه های درختان میوه نیز در میزان مقاومت آنها به سرمای زمستانه متفاوت می باشد. برای مثال پایه های سیب مالینگ 19 و 2، پایه مالینگ مرتون 104 و 111 مقاوم به سرما هستند. در گلابی هنگامی که روی پایه بذری پیوند شده و از میان پایه اولدهام استفاده می شود، مقاومت در برابر سرما فزایش می یابد. پایه محلب که برای گیلاس به کار برده می شود مقاوم به سرما می باشد. پایه نارنج سه برگ مقاوم به سرما بوده و برای مرکبات به کار برده می شوند. پایه آلوی ماریانا نیز مقاوم به سرما بوده و برای آلو و هلو مورد استفاده قرار می گیرد.
سرما زدگی بهاره
سرمای دیررس بهاره موجب آسیب دیدن جوانه های تازه بیدار شده درختان میوه می شوند و در صورت دیررس بودن بیشتر این نوع سرماها، حتی به میوهای تازه تشکیل شده نیز خسارت وارد می کند. جوانه های بارور در حال رکود به سرمای زمستانه مقاوم هستند اما مقاومت آنها هنگام بیدار شدن جوانه ها کاهش می یابد. به طور کلی جوانه های گل در دمای 2- و 3- درجه سانتیگراد از بین می روند. میوهای تازه تشکیل شده نسبت به گلها حساس تر هستند و در منفی 0.5- درجه سانتیگراد آسیب می بینند. در اوایل بهار جبهه های سرد هوا در منطقه پرورش درختان میوه و در شبهای بدون ابر موجب خسارت دیدن جوانه درختان میوه می گردد.
روشهای جلوگیری از سرمای زدگی بهاره
روشهای مختلفی برای جلوگیری از سرمای دیررس بهاره وجود دارد که می تواند جوانه های گل و میوهای تازه تشکیل شده درختان میوه را از سرما زدگی محافظت کند.
1- انتخاب ارقام دیر گل
در مناطقی که احتمال خطر سر مایه دیر رس بهاره است با توجه به تاریخ گلدهی ارقام مختلف یک گونه درختی می توان از ارقام دیر گل استفاده کرد این ارقام با توجه به دیر بازکردن گل کمتر با سرما های دیر رس بهاره مواجه می شوند اخیرا در برخی مناطق از بادام های دیر گل استفاده به عمل می¬آید.
2- استفاده از ترکیبات شیمیایی
استفاده از اتفن درختان میوه هسته دار در پاییز موجب دیر باز شدن جوانه ها به مدت 12-4 .روز در بهار می شود. استفاده از هورمون نفتالین استیک اسید در بهار موجب تا خیر 2-1 هفته در زمان گلدهی درختان می گردد
3- موقعیت و محل باغ
در مناطق شیب دار و کنار تپه های ماهور در صورت احتمال وجود سرما های دیر رس بهاره محل باغ را در شیب های شمالی انتخاب می کنند تا در اوایل بهار دیر تر گر م شده و موجب تاخیر در بیدار شدن جوانه ها گردد. ایجاد باغ میوه در کنار جنگل ها، رود خانه ها، برکه ها و کنار سواحل که دارای هوای مرطوب و نقطه شبنم بالا هستند آسیب های سرمای بهاره را کاهش می دهد.
4- پاشیدن آب بر روی درختان
پاشیدن آب بر روی شاخه های  درختان میوه در دمای صفر درجه سانتیگراد موجب تشکیل یخ می شود. به ازای هر لیتر آب که یخ می شود 80 کیلو کالری گرما آزاد می شود.گرمای آزاد شده موجب گرم شدن اجسامی که در تماس با آب هستند می¬شود در ضمن تشکیل یک لایه نسبتا عایق یخ در اطراف جوانه موجب می¬شود تا دمای جوانه از صفر درجه سانتیگراد پایین نیاید برای این منظور می¬توان از سیستم آبیاری بارانی استفاده کرد و یا توسط محلول پاش¬ها روی درختان میوه آب پاشید. پاشیدن آب باید در دمای صفر درجه سانتی¬گراد انجام گیرد.
5- تدابیر زراعی
نوع سطح خاک در محافظت دمای هوا تاثیر دارد و اختلاف دمای حدود 1/7 درجه سانتی گراد ایجاد میکند. برای محافظت در برابر سرما و یخبندان های ناشی از تشعشع، خاک باید مرطوب و عاری از علف های هرز و شخم نخورده باشد.  زیرا زمین شخم خورده دارای هوای بیشتر بوده و گرمای ویژه کمتری دارد از این رو خاک شخم خورده سریع تر سرد می¬شود اما خاک های مرطوب دیرگرم شده و دیر تر دمای خود را از دست میدهند علفهای سطح خاک نیز نوعی هدایت کننده گرما ارخاک به هوا می باشند تدابیر زارعی ذکر شده یخ زده گی را در لایه 15سانتی متر سطح خاک به تاخیر می اندازد و بویژه برای جلو گیری از سرما زدگی گیاهانی همچون توت فرنگی و انگور موثر واقع می گردد.
6-گرم کردن باغ توسط بخاری های باغی
کار گذاشتن بخاری یا پلارهای باغی در قسمت های مختلف باغ و سوزاندن موادی همچون چوب نفت یا گازوییل موجب گرم شدن باغ می گردد. این روش در مناطق سردسیری ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشد اما در مناطق نیمه گرمسیری مثلا در باغات مرکبات، انار، انجیر زیتون و غیره می¬تواند موثر واقع شود.
7- ایجاد دود برای کاهش تشعشع
در شب های که احتمال بروز سرما می باشد با سوزاندن کاه وکلش و مواد دیگر موجب ایجاد دود در هوای باز گردید ذرات معلق در هوا هر چقدر بیشتر باشد انعکاس حرارت به سقف آسمان تقلیل می یابد زیرا تشعشع حرارت که با طول موج های بلند به طرف آسمان منعکس می شود توسط ذرات هوا جذب شده و دمای باغ را حفظ می کنند
8- ایجاد بادشکن در اطراف باغ
کشت درختان باد شکن همچون چنار زبان گنجشک، افرا و غیره در جهت شمالی که باد های سرد می¬زود موجب محافظت درختان میوه از سرما می شود.

منبع : وب سایت سازمان جهاد کشاورزی لرستان

نکاتی در مورد چالکود و کود دهی به درختان میوه

از مصرف کودهای شیمیایی به صورت بی رویه خوداری کرده و سعی گردد مصرف کودها بر اسلس آزمون خاک ، برگ و میوه صورت گیرد.
۲- از پخش سطحی کودها ی شیمیایی در پای درختان میوه اجتناب شود.
۳- زمان مصرف کودهای شیمیایی در اواخر زمستان یا اوایل بهار صورت گیرد .
۴- محلول پاشی با کودهای توصیه شده ودر زمان مناسب باعث افزایش کیفیت میوه خواهد شد.
۵- بهترین روش کود دهی در باعات استفاده از روش چالکود می باشد که به شیوه های زیر صورت می گیرد .
۶- در اواخر زمستان در قسمت بیرونی یک سوم سایه انداز از درختان تعداد ۴ تا ۶ چاله به عمق ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر و قطر۳۰ تا ۵۰ سانتی مترحفر شود .
۷- کودهای توصیه شده بر اساس آزمون خاک و با توصیه های عمومی سازمان تحقیقات برای هر اصله درخت را با کود دامی پوسیده مخلوط کرده و در چاله های حفر شده بریزید.
۸- با گلد کوب کردن کود در داخل چاله تا حدی آن را بفشارید و در صورت نشت مجدداً کود را به آناضافه کنید تا هم سطح خاک شود.
۹- در هنگام آبیاری بایستی چاله های خیس شده از خیسی بیش از حد و خشکی توده کود دامی در داخل چالکود بپرهیزید .
۱۰- در صورتی که از چاله ها به خوبی استفاده شود حفر آن یکبار برای چندین سال کافی خواهد بود هر سال نشست کود در داخل چاله را با کود دامی جبران کنید.
۱۱- برای درخت انگور (مو) کودهای شیمیایی و حیوانی توصیه شده برای مصرف در اوایل بهار را در شیاری که در طول مسیر آبیاری ( بین درختان ) در فاصله ۹۰ سانتی متر دورتر از تنه انگور کنده می شود و روی آن را با خاک بپوشانید.
۱۲- کودهای ازته را در زمان های توصیه شده می توان در ناحیه نصف بیرونی سایه انداز (محل آبخور)باشد و با نوک بیل زیر خاک برد.

به دلیل حضور آهک فعال در خاک های آهکی ، زیادی بی کربنات در آب های آبیاری، کمی موادآلی، مصرف غیر صحیح ( پخش سطحی ) کود در سایه انداز درختان، با عنایت به کمی تحرک اکثر کودهای مصرفی بخصوص کودهای فسفاته و ریز مغذی ها و عدم رعایت مصرف بهینه کود و آب، درختان میوه در کشور عمدتاً دچار انواع کمبودها هستند. بیان روش صحیح کوددهی در باغ های میوه اولویت خاصی یافته است و در رابطه با آن پژوهش های متعددی انجام پذیرفته است

راندمان و کارآئی مصرف کود در روش چالکود ، بمراتب بیشتر از روش پخش سطحی کود می باشد. چون ریشه ها مستقیماً غذای مطلوب خود را تأمین می کنند و غذای سالم تا چندین سال، بدون زحمت در اختیار درخت خواهد بود.

روش چالکود شکل خاصی از چایگذاری موضعی کودهای آلی و شیمیایی در خاک می باشد.این روش برای باغ های میوه ای طراحی شده است که دارای مشکل زرد برگی آهکی(کمبود کلروز آهن ) باشند.

مزایای استفاده از چالکود:

۱. جلوگیری از خشکیدگی سر شاخه های درختان میوه
۲. توسعه ریشه درختان میوه در خاک های آهکی ( رقص ریشه)
۳. افزایش سطح برگ(Leaf Area) در درختان میوه
۴. افزایش عملکرد وبهبود کیفیت میوه ها

۵. افزایش نفوذپذیری آب به داخل خاک توسط حفره های مملو از مواد آلی.

روش صحیح چالکود:

۱.انتخاب محل مناسب برای احداث چاله ها به فاصله ۱/۲۰ الی ۱/۵ متر از تنه اصلی درخت در محل سایه انداز می باشد.

657725_cmr3oTyA

۲. تعداد چاله ها حداقل ۲ تا ۴ عدد در اطراف تنه درخت می باشد.

657725_imhJ7Op3

۳.ابعاد چاله ها به اندازه *۵۰*۵۰*۵۰یادر ۴۰*۴۰*۴۰ سانتی متر می باشد.

۴. خاک درون چاله تماماً بیرون ریخته شود.

۵.قسمت پایین چاله را با کود دامی پر می کنند

۶. کودهای شیمیایی توصیه شده با ۵ کیلوگرم کود دامی پوسیده مخلوط ودر ته چاله ریخته گردد.

۷.بقیه چاله ها با کود دامی پوسیده پر شود

۸.چاله ها در مسیر آبیاری احداث گردد.

۹.بلافاصله پس از کوددهی چاله ها آبیاری شود

۱۰-اگر خاک شنی باشد سایه انداز درخت را به دو قسمت تقسیم کرده، چالکود را در ۱/۲ انتهایی احداث می کنیم ولی در خاکه رسی باشند، سایه انداز درخت را به ۳ قسمت تقسیم وچاله را در ۱/۳انتهایی ایجاد می کنیم.

توصیه کود برای درختان ده ساله به بالا در چهار فرمول کودی زیر توصیه می شود:

۱-  مقدار ۴ کیلو( ۱ کیلو گوگرد، ۲کیلوگرم کود کامل ماکرو، و یک کیلوگرم میکرو کامل)

۲-  ۲ کیلوگرم کود گوگرد پودری ۱ کیلو سولفات پتاسیم ۱ کیلو کود سولفات آهن ۵/. کیلوگرم سولفات روی ۱ کیلوگرم کود میکروکامل ۱ نیترات آمونیوم

۳-  یک کیلوگرم ماکروکامل + سه کیلوگرم بیوفسفات طلایی + یک کیلوگرم میکرو کامل + ۵ کیلو گرم کود دامی پوسیده.

۴- یک کیلوگرم اوره + سه کیلوگرم بیوفسفات طلایی + ۵ کیلوگرم کود دامی پوسیده.

نکته مهم ۱:خاک خارج شده از چاله ها را بصورت یکنواخت در فاصله بین ردیفهای درختان پخش و از بازگرداندن آن به چاله ها خود داری میکنیم

نکته مهم ۲ :چاله ها با مخلوطی از کود دامی یا خاک برگ یا کمپوست و کود شیمیایی مناسب پر شود.
نکته مهم
۳:کربنات فراوان در آب آبیاری به لحاظ ترشح فراوان یون هیدروژن در محیط چالکود مسئله ساز نبوده و بعبارت دیگر با اسیدی کردن محیط غذایی درخت ، جذب مواد غذایی با سهولت بیشتری انجام می پذیرد

نکته مهم ۴:برای درختان زیر ده سال نصف مقدار فوق توصیه می شود.

نکته مهم ۵:در مورد انگور مقادیر ذکر شده فوق به یک سوم تقلیل می یابد.

نکته مهم ۶: در ازاضی شور مصرف کلرورپتاسیم توصیه نمی شود.

در فصل زمستان سبزی پرورش دهیم!

روز‌های کوتاه و دلگیر زمستان حتما به یک سرگرمی نیاز دارند تا بگذرند! چه کاری بهتر از پرورش سبزیجاتی سبز درون خانه؟!

 

کاشت سبزیجات فقط مختص فصول گرم سال نیست. اتفاقا پرورش محصولات در زمستان ساده‌تر است چرا که سر و کارتان با چند گلدان کوچک است. تصور کنید کنار پنجره‌‌ای که به تپه‌های برفی بیرون از خانه نگاه می‌کند چند گلدان سبز داشته باشید! انگار بهار در خانه شماست!

 

البته پرورش گیاه در فصل زمستان آمادگی‌هایی هم می‌خواهد. مطمئنا شما گیاهان‌تان را در فضایی با گرمای کنترل شده مثل خانه یا گلخانه قرار می‌دهید!

شروع کنید! این کار ساده، شادی بخش و ارزان است!

نور

اگردر خانه پنجره جنوبی ندارید، به نورهای مصنوعی نیاز پیدا خواهید کرد. انواع مختلفی از این چراغ‌ها در بازار موجود است و بسیاری از آنها به صورت قسمتی از دکوراسیون خانه استفاده می‌شوند. دیگر زمان استفاده از دستگاه‌های بزرگ چراغ‌دار که زمانی در آزامایشگاه‌ها و خانه‌ها از آنها استفاده می‌شد گذشته است. الان شما می‌توانید دستگاه‌های نوری و چراغ‌هایی را برای این کار تهیه کنید که درست مانند لامپ‌های خانگی هستند و درست در جالامپی‌های معمول خانه قرار می‌گیرند. اگر تصمیم دارید مقداری کمی گلدان پرورش دهید، این بهترین و ارزان ترین روش برای نورانی کردن محیطی کوچک است.

 

در سال‌های اخیر تمایل روز افزونی برای استفاده از لامپ‌های ال ای دی برای پرورش گیاهان ایجاد شده است که گزینه‌های خوبی هم هستند. نورشان از لامپ‌های فلورسنت بیشتر است و مقدار کمتری انرژی مصرف می‌کنند، عمر بیشتری هم دارند و در نتیجه هزینه کمتری خواهید کرد. به علاوه که با استفاده از آنها می‌توانید دکوراسیون زیبایی هم در خانه ایجاد کنید!

کاشت سبزیجات در گلخانه!

اگر آنقدر خوشبخت هستید که در خانه‌تان گلخانه‌ای کوچک دارید، پس می‌توانید در تمام طول سال سبزیجات تازه خودتان را داشته باشید! هر گلخانه‌ای به دستگاهی نیاز دارد که گرمای مصنوعی تولید کند، اما با وجود این هم ممکن است بعضی سبزیجات ظریف‌تر در طول روزهای کوتاه زمستان خوب عمل نکنند. طبق تجربه من سبزیجاتی که ساقه چوبی و سفت تر دارند در مقایسه با سبزیجات گوشتی یا برگ نازک، مقاوم تر هستند و با کمبود نور و آب  و در کل مناسب نبودن شرایط محیطی بهتر دوام می‌آورند. پس اگر شرایط محیطی خوبی ندارید (زمستان‌های خیلی سرد و …) قبل از کاشت هر سبزی در گلخانه‌تان ابتدا بررسی کنید کدام سبزیجات شرایط سخت را بهتر از بقیه تحمل می‌کنند و سپس اقدام به کاشت آنها کنید.

 

اگر دارید به کاشت چند گلدان سبزیجات درون خانه فکر می‌کنید، می‌توانید به جای کاشت گیاهان تازه، از گیاهانی که هم اکنون در باغچه‌تان هستند هم استفاده کنید. آنها را از زمین به گلدان منتقل کنید و قبل از اینکه هوا سرد شود به داخل خانه بیاورید و به این ترتیب هم گیاهان‌تان را از مرگ نجات داده اید و هم چند مرحله جلو هستید! البته با کوتاه شدن طول روز گیاهان به طور طبیعی وارد فاز خواب زمستانی و کمون می‌شوند. و وقتی آنها را از باغچه به درون خانه می‌آورید ممکن است آن بازدهی که انتظارش را دارید نگیرید!

و در آخر چند نکته …

اگر می‌خواهید باغچه سبزی درون خانه‌تان را از کاشت بذر شروع کنید، در اواخر تابستان شروع به کاشت بذرها کنید تا بتوانید در اواخر پاییز و اوایل زمستان از آنها برداشت داشته باشید.

 

 پیشنهاد خوبی که می‌توانم به شما بکنم این است که گیاهانی را برای کاشت انتخاب کنید که رشد سریعی دارند و چند بار می‌تواند از آنها برداشت انجام دهید.

برای ایکنه این کار سرگرم کننده تر شود و دکور خانه‌تان را زیبا تر کنید، از گلدان‌های فانتزی برای کاشت سبزیجات‌تان استفاده کنید! همچنین می‌توانید از گلدان‌های معمولی که خودتان تزیین‌شان کرده اید هم لذت ببرید!