ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
نام فارسی: لاله
نام علمی Tulipa Gesneriana
نام انگلیسی: Tulip
خانواده: Liliaceae
مشخصات گیاهشناسی
گیاهی است با نام علمی تولیپا Tulipa، از خانواده لیلیاسه Liliaceae ، برگ هایش بیضی شکل یا نیزه ای اند.
از میان برگ ها ساقه ای بلند و کشیده سبز شده و گل با شش گلبرگ رنگی در نوک ساقه گلدهنده ظاهر می شود. رنگ گل ها ممکن است سفید، قرمز، صورتی یا زرد باشد.
تنوع رنگ گل ها به دلیل ژن هایی است که در پیاز وجود دارد، در موقع خریداری پیاز می توان وضعیت رنگ گل ها را از تولید کننده پیاز پرسید. پیاز در واقع نوعی ساقه زیرزمینی است که دارای مواد مغذی بوده و موجب رشد و زندگی اندام های گیاه می شود.
*****************
همه لاله ها به سرما مقاوم هستند و می توان آنها را در پائیز ، حوالی مهر و آبان در باغچه کاشت و از گل آنها در بهار استفاده نمود.
بنابر این اگر بخواهند پیاز لاله را پیش رس کنند باید پیازها را در مهر و آبان در گلدان بکارند.
خاک مناسب برای کشت گل لاله خاکهای رُسی ، شنی میباشد که در زمستان آنرا با کود شیمیایی مخلوط کرده باشند .
در زمینهای خیلی سبک شنی باید به اندازه کافی کود گاوی پوسیده با خاک مخلوط کرد .
برای کاشت پیاز در گلدان ابتداء قطعه شکسته ای از سفال(گلدان) را در ته گلدان قرار داده سپس گلدان را از خاک پر می کنند و آنگاه چهار پیاز را در آن میکارند.
نوک پیازها باید از خاک بیرون باشد .
تولید کنندگان گل فقط یک پیاز لاله را در یک گلدان نشائی می کارند .
معمولا در موقع گاشت دور پیاز را ماسه میریزند تا رطوبت زیاد به آن صدمه نزند .
محیط(دور کمر)پیاز لاله ۱۱- ۱۲ سانتیمتر و وزنش در حدود ۳۵ – ۴۰ گرم باید باشد .
یادآوری و تذکر این نکته ضرورت دارد که پیازها باید سالم و عاری از امراض باشند .
پیاز معیوب و ترک خورده را باید دور ریخت .
بعد از کاشت بلافاصله باید خاک را خوب سیراب کرد .
پیاز لاله سه عامل اساسی لازم دارد .
تاریکی – رطوبت و سرما
قبل از ظهور جوانه گل و برگ باید گیاه پر ریشه شود .
برای این منظور در مرحله اول باید به گلدانها تاریکی داده شود .
در غیر اینصورت یعنی اگر گلدان محتوی لاله را از اول مستقیما در روشنائی قرار دهند ، گل آنها غیر طبیعی می گردد .
بنابراین گلدان را در زیر زمینی خنک _ به جای زیر زمین ممکن است از اطاق خنک یا یخچال استفاده نمود ) که در حدود ۶ درجه سانتیگراد سرد باشد به مدت ۱۰ تا ۱۲ هفته قرار دهند .
روی گلدانها ۲ – ۳ سانتیمتر ماسه و روی ماسه مختصری خاک نرم بریزند .
موقعی که شاخه گل دهنده ۲ سانتیمتر بالا آمد خاک و ماسه را از روی گلدانها برداشته و آنها را در روشنائی و حرارت ۹ – ۱۲ درجه قرار می دهند .
از زمانی که جوانه گل بالا می آید تا موقع گل کردن و تا پلاسیدن گل باید خاک گلدان را مرطوب نگهداشت .
همچنین در طول فصل رشد تا موقع گل کردن باید رطوبت زیاد به گیاه داده شود و الا ساقه کوتاه مانده و طبیعی نخواهد شد .
با آبپاشی در گلخانه ، گلها درشت تر شده و پیاز هم زودتر به گل مینشیند .
حال برگردیم به اصل مطلب : مجددا تکرار می کنیم که در مرحله اول گلدانها را در زیر زمین خنک میگذاریم و بعد از ۱۰ تا ۱۲ هفته که شاخه گل کمی بالا آمد گلدانها را در محلی که ۹ – ۱۲ درجه سانتیگراد حرارت داشته باشد قرار میدهیم و فقط یک هفته در این محل میماند .
در این مرحله نباید آفتاب شدید باشد .
تغییر تدریجی محل گلدانها از تاریکی به روشنائی بهتر از آن است که یکدفعه گلدانها را از تاریکی به روشنائی ببریم .
بعد ازیک هفته در حرارت ۹ – ۱۲ درجه گلها ظاهر میشوند .
و زمانیکه رنگ گلها ظاهر شد حرارت محل را به ۱۵ درجه میرسانیم تا دوام گلها زیادتر شود .
در این موقع است که تولید کنندگان گل گلدانها را به معرض فروش میگذارند .
البته در منزل هم میتوان گلهای لاله را عمل آورد .
منتها چون در گلخانه شرایط مناسبتر است ، گلها کاملا طبیعی و درشت هستند در صورتیکه در منازل نمی توان کلیه شرایط مخصوصا حرارت و روشنائی را تنظیم نمود .
در هر حال پس از اتمام گل نباید برگهای لاله بریده شوند و تا زمانی که رشد پیاز به اتمام نرسیده باید آب به پیازها داده شود والا پیاز ناقص مانده و به رشد کامل خود نمی رسد .
بعد از زرد شدن برگها ، آب دادن به پیاز را قطع می کنند .
در حوالی تیرماه که برگها زرد می شود باید پیازها را از خاک درآورده و چند روزی آنها را در محل سایه ، خشک می کنند و بعد آنها را در اطاقی روی طبقاتی پهن می کنند و در ۹ درجه حرارت تا حوالی مهرماه نگه می دارند .
اگر همین پیازها را مجددا در گلدان بکارند ، ضعیف خواهند شد .
بهتر است در سال دوم آنها را در باغچه بکارند تا تقویت شوند .