ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
کود یکی از نهادههای مهم بخش کشاورزی است که از نقش چند جانبهای برخوردار است. به گونه ای که از یکطرف استفاده صحیح از آن باعث افزایش محصول و حفظ حاصلخیزی خاک میشود و از طرفی مصرف بیش از حد آن موجب آلودگی منابع آب، تخریب بافت خاک، آلودگی و تجمع بیش از حد آن در محصول تولیدی خواهد شد. لذا ضروری است که کشاورزان نسبت به شناخت انواع کودها و مصرف به موقع و درست آن اطلاع کافی داشته باشند. استفاده بیش از حد و بی موقع کود علاوه بر دور ریختن سرمایه کشاورز باعث ایجاد خسارت به شکل کاهش کمی و کیفی محصول و آلودگی آب و خاک نیز خواهد شد. عمده کودهای مورد استفاده در زراعت برنج عبارتند از:
ازته (سفید)، فسفات (سیاه) و پتاسه (صورتی و سفید) می باشد.
مطمئن ترین روش برای تعیین دقیق نیاز خاک به کود آزمایش خاک میباشد.
الف: کود ازته یا سفید
نقش کود ازته یا سفید در گیاه:
1) موجب تسریع در رشد گیاه از طریق افزایش رشد عرضی (تعداد پنجه) و رشد طولی (ارتفاع نشا) میگردد.
2) موجب افزایش اندازه و تعداد برگ و تعداد خوشهچهها در هر خوشه و افزایش درصد خوشهجههای پر در هر خوشه و وزن دانه و طول آن میگردد.
زمان مناسب جهت استفاده از کود ازته:
کشاورزان عزیز لازم است بدانند که کود ازته به دلایل زیر از دسترس گیاه خارج میشود
1- بخار شدن
2- آبشویی
3- زمان و روش نامناسب استفاده
مراحل مهم نیاز گیاه به کود ازته :
1- اوایل تا اواسط پنجه زنی
2- مرحله تشکیل خوشه در غلاف
3- در مرحله رسیدن (کامل شدن) دانه
نکته :
1) از مصرف کود ازته در زمان ظهر که درجه حرارت آب کرتها زیادتر است خودداری کنید.
2) زمانی که انتظار باران سنگینی وجود دارد کود ازته به صورت سرک استفاده نشود.
3) کود ازته حتما باید حداقل سه قسمت شده و طی سه مرحله در مزرعه استفاده شود:
1- قبل از نشاء، 2- اوایل پنجه زنی، 3- مرحله تشکیک خوشه در غلاف، 4- بهتر است در مرحله پر شدن دانه نیز از کود ازته به صورت سرک استفاده شود.
4) استفاده بیش از حد کود ازته به علت دیر رسی و نرم شدن بافت گیاه موجب افزایش خسارت کرم ساقهخوار میشود.
5) استفاده بیش از اندازه کود ازته باعث خوابیدگی محصول (ورس) و افزایش هزینه برداشت و کاهش کیفیت برنج خواهد شد.
علائم کمبود کود ازته یا سفید در مزرعه:
1) تاخیر در رشد
2) برگها به رنگ سبز مایل به زرد خواهند شد.
3) کاهش پنجه.
4) نوک برگهای قدیمی و گاهی تمامی برگها به رنگ سبز روشن یا بیرنگ میشوند.
5) بجز برگهای جوان که سبزترند سایر برگها باریک، عمودی، کوتاه و حالت سبز مایل به زردی دارند.
6) علائم کمبود به طور عمده در برگهای قدیمی بروز میکند.
ب:کود فسفات یا سیاه
نقش کود فسفر یا سیاه در گیاه:
1- توسعه پنجهزنی و گسترش ریشه
2- تسریع در گلدهی و رسیدن دانه
علائم کمبود فسفر در گیاه:
1- کاهش پنجهزنی
2- برگها خصوصا برگهای قدیمی :باریک-کوتاه- عمودی و به رنگ سبزتیره مایل به ارغوانی نمایان میشوند
3- ساقهها باریک و رشد گیاه بسیار کند، میشوند.
4- تعداد برگها، خوشهها و تعداد دانه در هر خوشه کاهش مییابد
5- برگهای جوان ظاهری سالم داشته ولی برگهای قدیمی قهوهای شده و میمیرند.
6- تاخیر در رسیدن دانه
7- افزایش دانههای پوک
8- تحمل گیاه در برابر آب آبیاری با درجه حرارت سرد کاهش مییابد.
نکته:
کود فسفر باید قبل از غرقاب کردن خاک پخش و با خاک مخلوط شود.
پ: کود پتاسه یا قرمز
نقش پتاس در گیاه:
1) باعث حداکثر پنجهزنی در گیاه و افزایش تعداد خوشه و خوشهجهها می شود
2) باعث افزایش دانه و وزن آن میشود .
کود پتاس در 2 نوع عرضه میگردد:
1- سولفات پتاسیم (سفید)
2- کلروپتاسیم (گرد قرمز رنگ)
کلرو پتاسیم یا کود قرمز همانند کود اوره (سفید) باید در سه مرحله تقسیط و استفاده شود:
مرحله 1 : زمان نشاء کاری یا مدت کوتاهی پس از آن
مرحله 2 : زمان تشکیل خوشه در غلاف
مرحله 3 : در ابتدای مرحله گلدهی
سولفات پتاسیم کود پایه میباشد. یعنی قبل از کاشت باید کاملا با خاک مخلوط و مصرف شود.
نکته:
1) در زمان مصرف کود کلرور پتاسیم حداقل 5 سانتیمتر آب باید در مزرعه موجود باشد.
2) در زمان مصرف کود کلرور پتاسیم باید مطمئن بود که برگهای برنج خشک باشند. زیرا ممکن است کود بر روی سطح برگ چسبیده و باعث سوزاندن آن گردد.
3) پخش کود در زمانی که احتمال بارندگی وجود دارد انجام نشود.
4)در هنگام پخش یا مصرف کودها از اختلاط آنها با هم جلوگیری کنید و در صورت اختلاط سریعا در شالیزار پخش شود.
عالی بود