Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

دستور العمل کاشت، داشت و برداشت ذرت دانه ای

دستور العمل کاشت، داشت و برداشت ذرت دانه ای:

 نام علمی : zeamays    ،  نام انگلیسی : corn

مقدمه :

ذرت گیاهی است از خانواده poaceae ، دگرگشن مخصوص نواحی گرم و معتدل. مبدأ آن آمریکای مرکزی و جنوبی است و احتمالاً توسط هجوم استعمارگران و یا توسط زائران مکه وارد ایران شده است و سابقه کشت آن در قاره های اروپا ،آسیا، آفریقا و اقیانوسیه چندان طولانی نیست. متوسط تولید این گیاه در دنیا بعد از گندم و برنج مقام سوم را در میان غلات دارا است.

الف : کاشت

زمینی را انتخاب کنید که امکان آبیاری به راحتی فراهم باشد. در کشت بهاره از اواسط فروردین ماه تا اواسط اردیبهشت و در کشت تابستانه از اول تا 15 تیر ماه می توان به کشت این گیاه در استان اقدام کرد .

تذکر : ترجیحاٌ برای جلوگیری از خسارت گرما در مرحله ی گرده افشانی از کاشت ذرت دانه ای sc70 در زمانی که گرده افشانی در مرداد ماه صورت می پذیرد اجتناب نمایید . فاصله زمانی کاشت تا گرده افشانی حدوداً 60 روز است .

_ از بذر هیبرید ضد عفونی شده برای کاشت استفاده نمائید .

_ برای کاشت می توانید از ردیف کارهای مکانیکی و ترجیحاً ردیفکار پنوماتیک استفاده نمائید .

_ 20 کیلوگرم بذر را با فاصله خطوط 75 سانتیمتر از یکدیگر و فاصله بوته های روی ردیف 18 تا 20 سانتیمتر کشت نمائید.

_ برای دسترسی به سبز یکنواخت حتماً قبل از کاشت مزرعه را آب تخت نمائید .

 

 ب _ داشت :

_ روزهای اول بعد از سبز شدن مزرعه را مورد بازدید قرار دهید. در صورت مشاهده بوته های خشک شده، خاک پای بوته ی خشک شده را کنار زده به طور حتم لاروهای سیمی یا اگروتیس را مشاهده می نمائید .در صورت بالا بودن خسارت نسبت به محلول پاشی 3 کیلوگرم بر هکتار سوین و یا طعمه پاشی با سم فوق اقدام نمائید .

 

 کود مورد نیاز :برای مصرف کود بهتر است نسبت به تجزیه خاک مزرعه اقدام نمائید در صورت عدم دسترسی در توصیه عمومی 300 کیلوگرم کود فسفات آمونیوم و 100 تا 200 کیلوگرم پتاس قبل از کاشت و 400 کیلوگرم اوره ( 200 کیلوگرم قبل ا ز کاشت + 200 کیلوگرم در مرحله آبیاری به صورت سرک ) داده شود .البته میزان کود مصرفی به میزان حاصلخیزی خاک و محصول قبلی بستگی دارد .

کنترل علفهای هرز :برای کنترل علفهای هرز در 3 مرحله می توان اقدام کرد :

1 – از سم ارادیکان به میزان 5 لیتر در هکتار چند ساعت قبل از کاشت مصرف و با دیسک با خاک مخلوط نمائید .

تذکر: وقتی خاک به اندازه کافی مرطوب باشد اثر پذیری علف کش بیشتر است.

2¬-از سموم آرتزین به مقدار یک کیلوگرم در هکتار و آلا کلر(لاسو) 5_3 لیتر در هکتار بعد از کاشت تا قبل از سبز شدن ذرت بصورت محلول پاشی در سطح مزرعه می توانید استفاده نمائید. 

3- از سم تو فوردی(D . 4 . 2 ) به میزان 1 تا 5/1 لیتر در هکتار بعد از کاشت و پس از سبز شدن ذرت زمانی که ارتفاع گیاه 15 تا 20 سانتیمتر باشد، به صورت محلول پاشی در سطح مزرعه می توان استفاده کرد .

آبیاری : بعد از کاشت در صورت فراهم بودن رطوبت مناسب و حرارت حدود 15 تا 20 درجه، بذور بعد از حدود 5 تا 7 روز سبز می شوند. با توجه به وضعیت آب و هوایی در صورت کمبود رطوبت از 15 روز بعد از سبز شدن اقدام به اولین آبیاری نمائید.

_ قبل از آبیاری دوم ، حدوداً در مرحله 5 تا 6 برگی که ارتفاع گیاه حدود 15 تا 20 سانتیمتر می باشد برای کنترل مکانیکی علفهای هرز و هوادهی پای بوته از فاروئر ( پنجه غازی ) جهت ایجاد فاروئر و سله شکن استفاده نمائید.

_ آبیاری های بعدی تا مرحله شیری شدن با توجه به نیاز مزرعه حدوداً هر 15 روز یکبار ادامه خواهد داشت تأمین آب مورد نیاز گیاه در مرحله ی گرده افشانی از اهمیت زیادی برخوردار است.

آفات : اگر کشت بهاره داشته باشیم احتیاج به کنترل شیمیایی آفات کم احساس می شود ولی در کشت های تابستانه برای کنترل ساقه خوارها ( سزامیا و پیرائوستا ) و همچنین کرم قوزة پنبه ، دوبار به فاصله ی 15 روز یک بار حدوداً از اواخر تیر ماه با سم نواکرون به میزان 1 تا 5/1 لیتر در هکتار به همراه یک کیلوگرم لاروین اقدام به سم پاشی نمائید .

  

ج _برداشت :

_ زمان برداشت مرحله ای است که لایه سیاه اطراف نوک دانه ها ظاهر میشود. این لایه نشان دهنده رسیدن فیزیولوژیک در ذرت می باشد. پتانسیل عملکرد این گیاه در کشت بهاره 10 تا 12 تن و در کشت تابستانه 6 تا 8 تن در هکتار می باشد .

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.