Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

Agriculture in Iran

Engineer hussein Tahmasebi

روش کاشت درخت زیتون توسط بانوان در حیاط منازل


 خاستگاه درخت زیتون سرزمین ایران می باشد . این درخت ده تا پنج هزار ساله بوسیله یونانیان از خاستگاه اولیه اش ایران به یونان و دیگر کشورهای مناطق مدیترانه برده و کشت وتکثیر شد زیرا اب و هوای مدیترانه برای رشد این گیاه مانند ایران کاملا مساعد بود. شهرستان ساوه سالی با هفت صد و پنجاه هزار تن تولید محصول زیتون یکی از مهمترین تولید کنندگان زیتون ایران می باشد. البته امیدوارم از این زیتون هایی که تولید میشود در سطح شهر و مغازه ها نیز یافت شود و همه شهروندان به ان دسترسی داشته باشند.
خواص درمانی زیتون بی نظیر است. در قران خداوند به زیتون سوگند یاد میکند، زیرا این میوه زندگی بخش و سلامت بخش است. پزشکان در شمارش مزایا و فواید این میوه همه مشترک الرای هستند. شاید حکمت های بسیاری در این میوه نهان است که به تحقیق و کاوش بیشتر نیاز دارد. بر ان شدم که خانم های خانه دار نیز از این موهبت یعنی کاشت درخت زیتون برخوردار باشند و به آسانی باعچه منزل را به این میوه مقدس اختصاص دهند تا افراد خانواده شان به اسانی از محصول خوب ان برخوردا شوند. زیتون علاوه بر سلامتی برای زیبایی پوست نیز حائز اهمیت است. برای کسانی که منزلشان حیاط داشته باشد، میتوانند براحتی به کشت زیتون بپردازند، برای کسانی که آپارتمان نشین هستند، بالکن مکان مناسبی است، برای کسانی که پشت بام بی مصرف و عاطل باطل دارند در صورت ایزوله نمودن بخشی و استفاده از سینی گلدان میتوانند به اسانی چندین درخت زیتون را در انجا کشت داده و تمام اهل خانواده در طول کل سال از محصول ان بهره مند شوند و با کنسرو کردن ان در اب نمک تمام سال از این نعمت به وفور بهره مند شوند
میوه زیتون پس از برداشت باید بسرعت از هسته ان جدا شود تا امکان گندیدن و خراب شدن از بین برود. زیرا این میوه پس از برداشت اگر با روش انبارداری نگهداری شوند دچار قارچ شده و گندیده میشوند. برای کاشت دانه های زیتون ان را باید از گوشت جداکرد.
زمین های مساعد کشت زیتون ، زمینهایی هستند که خاک نرم ورسی و شنی هواخور داشته و پ . های خاک بالاتر از هفت نباشد

روش کاشت هسته زیتون
زمان کاشت هسته زیتون بستگی به میزان گرما محیط دارد. مقداری زیتون رسیده را برداشته و هسته ها را از گوشت ان جدا کرده. بهترین راه این که انها را میل بفرمایئد بعد هسته ها را در ظرفی تو گودریخته شستشو دهید . بعد هسته ها را زیرافتاب گرم و داغ خشک نمائید تا هیچونه قارچی روی هسته زیتون ها ایجاد نشود. برای احتیاط این دانه ها را به چند شکل میتوانید ضد عفونی نمائید. حتما باید دانه های رسیده زیتون را برای کاشت انتخاب نمائیدتا جوانه تولید شود.برای ضدعقونی کردن زیتون از قارچ و افت ها میتوانید انها را در مایع سرکه ریخته با دست تکان داده بعد انها را شستشو داده و برای کاشت استفاده نمائید. سرکه قارچ ها را از بین میبرد ولی روش بهتر استفاده از روش حرارتی است که نه تنها قارچها را از بین میبرد بلکه انگلهای احتمالی را نیز از بین برده و هسته میتواند بشکل مناسب رشد نماید و از گزند قارچ و انگلها در امان باشد.
برای حفاظت هسته مورد نظر از خطر قارچ و آفات دیگر میتوان ان را بمدت 15 دقیقه درقابلمه شیشه ای کمی مرطوب درداردرون محفظه فر اجاق گاز و یا درمیکرووله در 160 درجه قرار داد. در قابلمه نباید سفت بسته شود. بعد از مرحله قارچ کشی دانه ها برای رشد در خزانه اماده میشوند. میتوان قبل از کاشت چند ساعت دانه ها را در اب تصفیه شده خیساند تا برای کاشت مقداری مرطوب باشند. بطور مثال میتوانند با این روش سی چهل جوانه زیتون به شکل تک تک در قوطی های کوچک خالی ماست پرورش دهید و این مجموعه خزانه زیتون شما را تشکیل میدهند. یعنی برای هر جوانه به یک قوطی خالی کوچک ماست نیازمند هستید. البته گلدان های پلاستیکی به قطرسه چهار سانتی متری نیز در گلفروشی ها یافت میشود که برای این کار مناسب هستند ولی باید برای تهیه ان مقداری هزینه صرف نمائید.ولی این قوطی های خالی کوچک ماست هزینه ای در بر ندارند. . در هر قوطی کوچک ماست فقط یک دانه کاشته میشود. نوک هسته باید رو به بالا باشد تا دانه بخوبی رشد نماید. قوطی ها را با مقداری خاک رسی و شنی پر کرده بعد هسته زیتون را در عمق نیم و یا یک سانتی متر قرار میدهیم. قبل از کاشت وقرار دادن هسته زیتون در هر ظرف ماست مقداری اب ولرم به روی خاک بریزید تا خاک رطوبت لازم را دارا باشد.
بعد این قوطی های کوچک ماست( به نسبت نیاز از ده تا بیست و یا شاید سی به بالا را) که حاوی خاک و هسته زیتون است را در فضای گرم و افتاب گیر و کمی سایه دار قرار دهید. وقتی جوانه ها شروع به سر زدن و رشد کردن باید انها را در بخش بسیار افتاب گیر قرار دهید زیرا این گیاه به افتاب بسیارنیازی دارد.

آبیاری
قوطی های ماست محتوی دانه شما باید مرتب مرطوب باشد ولی نباید خیلی خیس باشد تا هسته زیتون دچار پوسیدگی و خفگی نشود. برای همین منظور از ظروف خالی اسپره وار ( برای این منظوراز ظروف شیشه پاک کن خالی که دارای دگمه و بخش اسپره هستند استفاده کنید)برای آبیاری ملایم و تدریجی استفاده کنید. تا همیشه خاک روی دانه مرطوب شده و رطوبت بتدریج به هسته برسد. کافی است فقط با نوک انگشت خاک را لمس نمائید. اگر در این بررسی انگشت شما مرطوب شد. میتوانید مطمئن شوید که به ابیاری نیاز ندارد. هر روز میتوانید با این بازرسی به میزان رطوبت خزانه تان اگاه شوید و به موقع انها راآبیاری کنید. خزانه جوانه ها را در مرحله جوانه زدن نباید کود دهید. بعد از گذشت دو ماه میتوانید از کودهای مایعی بسیار بسیار رقیق شده هفته ای یکبار برای کود دهی خزانه استفاده کنید. جوانه ها بعد از دوسال با کودهای شامل برگ های خشک شده هفته ای یک بار کوددهی میشوند . به مدت چهار تا شش هفته و یا کمی بشتر جوانه ها ظاهر میشوند. بعد از اینکه جوانه ها رشد کرده و سر زدن لازم است محل این جوانها تغییر یابد. برای این منظور از گلدانهای مناسبی استفاده میشود و به تعداد خزانه باید گلدان تهیه نمائید. این جوانه ها را با خاک با احتیاط از قوطی ماست در اورده و کافی است که با انگشت کمی قوطی ماست را فشار دهید تا این گیاه اولیه با خاک و ریشه براحتی خارج شود. احتیاط لازم است تا ریشه های طرد شکسته نشوند. هر گلدان را با مقدار کافی خاک رسی شنی اماده کرده و در میان خاک گلدان را با دست گود کرده و این جوانه رشد یافته همراه با خاک که به شکل یک کاموا کلاف شده است را در وسط گلدان به آرامی قرار داده و اطراف ان را با خاک بشکل ملایم می پوشانید و آنرا ابیاری کرده و دربخش اقتاب گیر حیاط منزل قرار میدهید. همانطور که گفته شد در مراحل رشد باید این گیاه را مرطوب نگه دارید تا خوب رشد کند. بعد از مدتی که درختچه ها خوب رشد کردند و دو ساله شدند میتوانید انها را به باغچه منزلتان بخش افتاب گیر انتقال داده و بروش اولیه یعنی اینکه دقت فرمائید ریشه ها به هیچ وجه اسیب نبینند. به همین دلیل نهال را همراه با خاک در اورده و به آرامی و دقت در گودالی که قبلا اماده نموده اید و ته گودال را با مقداری کود برگی و آب پر نموده اید بکارید بعد از کاشت روی ان را با خاک رس و شنی همراه با کود برگ بپوشانید و با دست کمی فشار دهید. بعد مقداری اب به پای درخت بریزید.
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.